De eend die een aap moest worden

De eend die een aap moest worden

Eikenboom BV is een goedlopend bedrijf met het verkopen van eikels. Eikenboom BV heeft goed opgeleide en getrainde medewerkers in dienst: enthousiaste apen die de hele dag in de boom klimmen om eikels te verzamelen. Zij houden zich exact aan de werkprocessen: met een lege mand naar het uiteinde van de tak om daar de eikels te verzamelen. Precies 30 cm van de uiteinden van de takken zijn rode linten bevestigd. Daarbuiten is het gevaarlijk: het risico op het breken van de takken is erg groot.

 

Om toch de eikels aan het eind van die takken te kunnen verzamelen ging Eikenboom BV in gesprek met een eend. Die kon al vliegend die laatste eikels verzamelen. De eend werd aangenomen. Dankzij zijn bijdrage steeg de omzet naar grote hoogte. In zijn jaarlijkse beoordeling kreeg de eend dan ook een excellente beoordeling. Het tweede jaar ging ook prima. In het derde jaar groeiden er niet zoveel eikels meer aan de uiteinden van de takken.

 

De eend moest ook maar leren klimmen zoals de apen dat deden. Op die manier kon de eend genoeg bijdragen aan de omzet. Maar hoe hard de eend ook zijn best deed, het lukte niet om te klimmen als een aap. Trainingen en cursussen hielpen ook niet. In de jaren die volgden, daalde de productiviteit van de eend. En ook zijn enthousiasme en energie.

 

Op een gegeven moment was de eend vergeten dat hij een eend was. Elke dag ging hij met veel tegenzin naar zijn werk.  Waar hij goed in was en waar hij blij van werd was hij al lang vergeten…….. Namelijk vliegen!

 

Wat ontzettend jammer! Elke dag naar je werk gaan waar jouw talenten en enthousiasme niet tot zijn recht komen. Maar je bent het inmiddels zo gewend, dat je ook niet meer goed weet hoe het anders kan. Herken je jezelf in die eend bij Eikenboom BV? Ben jij ook vergeten waar je ook al weer enthousiast van wordt? Maak een pas op de plaats om dat weer terug te vinden. De persoonlijk leiderschapsreis van Wad Werkt helpt je daarbij. Na vier dagen op Vlieland heb jij jouw richting duidelijk voor ogen, weet jij welke vervolgstappen jij gaat nemen en weet jij hoe jij jezelf in balans houdt.

 

Van 9 oktober tot en met 12 oktober staat de volgende reis gepland. Meer weten? Kijk op www.wad-werkt.nl.

Eric Doornik

Mijn uitgangspunt is ‘Oké zijn als kompas. Het kan en je mág’. Professionals die zijn vergeten wat zij ook al weer in de wereld wilden zetten, moedig ik aan om het beste uit zichzelf te halen.